DSpace DSpace
 

Bulgarian Heritage > Свещени места > Православни християнски храмове >

Моля, използвайте този идентификатор за цитиране или линк към този публикация: http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/handle/pub/627

Вътрешен номер: 519
Име: Tриизмерно лазерно сканирана на Храм-паметник „Свети Александър Невски“
Вид: video
Описание: Видеото предствя тримерно лазерно сканиране на Храм-паметник „Свети Александър Невски“,София,България. С площта си от 3170 m2 храмът е май-голямата действаща катедрала на Балканския полуостров . Строежът на храма започва през 1904 и е завършен през 1912 г . Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев , с помощници руските архитекти Александър Смирнов и Александър Яковлев и е издигнат на най-високото място по това време в София. Храмът е посветен на Александър Невски, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора.
Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол. Вътрешността му е разделена по дължина на три части — нартекс (с два параклиса), централна част и олтар (с три престола), а централната му част е съставена от пет кораба по ширина (с двете странични покрити галерии). По архитектурен стил принадлежи към т.нар. „руски северен ампир“. В подземния етаж на храма се намира криптата. Първоначално тя била предназначена за гробница, но през 1965 г е превърната в музей за средновековно и антично изкуство – филиал на Националната художествена галерия, където са експонирани едни от най-красивите български икони и стенописи от 12 - 19 век. Камбанарията на храма е висока близо 53 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката - 10 кг, като общото тегло на всичките е 23 тона. Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи. Покривният пласт е изработен от асфалтова мушама и медна ламарина и има площ от около 4 000 m2. Позлатеният участък на куполите е 700 m2, като общото тегло на златото е 8,35 kg, Фасадата е облицована с бял врачански камък и целият храм е опасан с гранитен цокъл с височина 1,40 m. На западната фасада на височина 30 m е вградена мозаична икона на покровителя на храма св. Александър Невски . От двете страни на главния вход има две паметни плочи от карарски мрамор с текст „за увековечаване на братската любов и дълбока признателност към великия руски народ, заради Освобождението на България в 1878 г.“ Дървените врати на храма са изработени при Карл Бамберг, собственик на мебелна фабрика във Виена. Те са изработени от славонски дъб и са покрити с дърворезба от кръстообразни розетк. При вътрешната украса на храма са използвани изключително качествени и скъпи строителни материали: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен. Размерите на храма са: дължина 73,50 m, ширина 52,20 m, височина на централния купол 46,30 m, застроена площ 3170 m2, кубатура 86 000 m3. В църквата се побират 5 000 души. Подът на храма също е покрит с разноцветни италиански мрамори във вид на мозайки Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен, а мозайките са доставени от Венеция.
Височина: HEIGHT: 720 pixels
Широчина: WIDTH: 1280 pixels
Тематика: Храм-паметник „Свети Александър Невски“, - православен храм в София, България - катедрален храм на българския патриарх.
Записана: 2/14/2012
Архив: Bulgariana/Ontotext
Съхранител: Ontotext/Bulgariana
Дата на създаване: Февруари 2012
Авторски права: Геокад 93 ЕООД
Доставчик на информация: Геокад 93 ЕООД

Файлове в Този Публикация:

Изглед/Отваряне

 

Valid XHTML 1.0! Bulgariana Copyright © 2012