DSpace DSpace
 

Bulgarian Heritage > Праисторическа и Тракийска цивилизации > Предмети >

Моля, използвайте този идентификатор за цитиране или линк към този публикация: http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/handle/pub/255


Вътрешен номер: 74
Инвентарен номер: РИМ - Търговище: 2306
Име: Апликации
Описание: Тридесет и пет малки апликации от общо 36-те златни апликации от могила ІІІ при с. Кралево, Търговищко. Имат полуцилиндрична издължена форма. Изработени са от тънка пластина, която от лицевата страна е украсена с релефни изпъкнали геометрични и растителни орнаменти. Две тесни ленти разделят апликациите на три части. Първата е заострена и украсена с две релефно изпъкнали окръжности, разположени симетрично от двете страни. Втората е права. Украсата й се състои от шест или седем релефно изпъкнали прави линии. Третата част е оформена като четири- или петолистна розета. Отдолу всички имат малки халки за окачване. Трудно е да се посочат местата на тези апликации по оглавника, възможно е да са украсявали поводите. Подобни апликации има и в съкровището от Каварна – и те са 36 броя. Има ги и в Летнишкото съкровище, но те са сребърни и украсата им у друга.
Височина: от 1,9 до 2,2 см
Широчина: от 0,7 до 0,9 см
Тегло: общо 36,36 г
Публикувал: Институт за балканистика с Център по тракология
Регион(Местност): гр. Търговище
Съхранител: Регионален исторически музей – Търговище
Дата на създаване: Първата половина на ІІІ в. пр.Хр.
Местонахождение: гр. Търговище
Библиографски препратки: Гинев, Г. Съкровището от Кралево. София, 1983, с. 18, обр. 15; Гинев, Г. Тракийски могили при село Кралево, Търговищко. Варна, Зограф, 2000, 31-32, обр. 31.
Авторски права: снимка - Николай Генов
Доставчик на информация: Институт за балканистика с Център по тракология

 

Valid XHTML 1.0! Bulgariana Copyright © 2012